Работодателите имат право да забранят носенето на ислямски забрадки, реши Европейският съд

Работодателите имат право да забранят на служителите си да работят с мюсюлмански забрадки и други демонстративно носени религиозни, политически или философски символи. Подобно вътрешно правилно в компанията не е дискриминация. Дискриминация е обаче, ако работодателят уволни или накаже служител заради оплакване от клиент по този повод.

Това гласи решение от вторник на Европейския съд в Люксембург. Решението на магистратите засяга две дела – едното е заведено в Белгия от мюсюлманка, наета като рецепционистка от компанията G4S и уволнена, след като започнала да покрива главата си. Другото – във Франция от мюсюлманка, уволнена, след като клиент се е оплакал от облеклото ѝ.

Европейските магистрати решават, че вътрешното правило не е дискриминация, тъй като важи за всички работници и за всякакви политически, философски и религиозни убеждения.

Магистратите отбелязват, че е възможно това правило да представлява непряка дискриминация, ако се окаже, че поставя в неблагоприятно положение представителите на определени религии или убеждения - например, ако християнин иска да носи ясно видим кръст или тениска с надпис Jesus is great.

Въпреки това подобна непряка дискриминация може да бъде оправдана, сочи съдът. Волята на работодателя да демонстрира пред клиентите си неутралност е законна цел и е част от свободата на стопанска инициатива, призната в Хартата за основните права на ЕС. Този аргумент има още по-голяма тежест, когато става въпрос само за служителите, работещи пряко с клиентите, сочи съдът.

Люксембург препоръчва националният съд, разглеждал белгийското дело, да провери дали тези правила се прилагат системно и дали компанията е можела да предложи на служителката друга длъжност, която не изисква зрителен контакт с клиенти, вместо да я уволни.

Въпреки това предприятието не може да отстъпва сляпо и необмислено пред всякакви изисквания или израз на воля на трети лица, дори те да са важни клиенти, подчертава генералният адвокат в мнението си. 

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини