Откриха фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца

Фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца показа проверка на специална комисия на Министерството на здравеопазването. 

Проверката е за периода септември 2015 г. - октомври 2016 г., като голяма част от нарушенията са от времето, в което директор беше проф. Владимир Пилософ, съобщи БНТ. 

Проверката е направена след сигнал на петима членове на Обществения съвет на Фонда от октомври миналата година. Тогава членове на Съвета сигнализираха за подменени решения във Фонда, а няколко от тях напуснаха в знак на несъгласие с начина, по който Пилософ управлява институцията. 

Докладът от проверката във Фонда за лечение на деца е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е скрита, защото е предоставена на прокуратурата.

Проверката показва редица фрапантни нарушения - заявления за помощ, които въобще не са придвижвани и разглеждани; документи, бавени с месеци, решенията им също, неизискани или забавени становища на външните експерти, решения за лечение без мнението на независими специалисти.

Открити са и случаи, в които решенията за финансиране са взети само на базата на становище на комисии от заинтересовани болници. Проверяващите са открили и заповеди на директора за лечение, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет заради непълна документация. Има и случаи, в които е търсено мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от Фонда.

Проверката показва, че има непълни протоколи от заседанията на Обществения съвет, които не са подписани в разрез с организацията за дейността на Фонда, открити са и подменени решения. 

Докладът разглежда и нашумелите случаи за откази на лечение на деца в Сърбия. Според проверяващите не е безспорно установено, че лечението е експериментално и незаконно, така че родителите на болни деца са имали основание да протестират.

Проверяващите посочват липса на регистри и правила за работа и правят обобщението, че има предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност. Като директор на фонда, проф. Пилософ не е декларирал 2 свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.

От 8 щатни служители на администрацията 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски.

Директорът не е осигурил и работеща система за финансово управление на милионите харчени от Фонда за лечение на деца, като има основание да се смята, че той не е управлявал законосъобразно и ефективно публичните средства.

Комисията установява също, че болниците в нарушение на правилника, са фактурирали медицински изделия на цени, определени след пряко договаряне, което провокира съмнения дали са защитавани финансовите интереси на Фонда.

Докладът е предоставен на здравното министерство на 2 декември 2016 година. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини