Тютюнджии блокират пътя за Гърция

Стотици тютюнджии ще блокират пътя за Гърция само 4 дни преди парламентарните избори. Те ще се съберат в сряда за протест и митинг край хаджидимовското село Садово, за да се обявят срещу различния размер на продукцията от реколта 2016 г. и за неплатеното „зелено злато” от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”.

„Имам уверението на кмета на община Хаджидимово – Людмил Терзиев, че ще ни разреши този протест. Ще ни подкрепят много други земеделци и животновъди, които са недоволни от забавени субсидии, от проблеми в бранша. На Консултативния съвет преди дни трябваше земеделското министерство да отмени решението, с което бяха дискриминирани хиляди тютюнопроизводители. Показах им две решения на Върховния административен съд. Но явно в това министерство решенията на съда не важат и те са над тях”, разказа председателят на Сдружение „Басма” – Иван Сабахлъков.

Въпросното решение е за размера на премиите за сорт „Басми” –  за тютюнопроизводители с количества до 2 т. да се плаща по 2,45 лева на килограм, за тютюнопроизводители с количества над 2 т. – по 1,65 лева, а за тези, които са произвели до 1 тон – 2,55 лева. Но вече на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за тютюневите реколти през 2013 и 2014 г. заради тази разлика в премиите и липсата на равнопоставеност.

Според ощетените тютюнджии, които са произвели над 2 тона тютюн, подобно решение е абсурдно, защото тези, които работят повече, получават по-малко от тези, които работят по-малко. „Сигурно е, че ще блокираме пътя за ГКПП-Илинден-Ексохи, този път полицията няма да ни спре. Искаме да ни чуят всички, че не бива да се разделят производителите и да се настройват едни срещу други с различни премии”, каза още Сабахлъков.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини