30 самотни души ... в Потоп само гробището е пълно

Около 30 души обитават българското село Потоп, а най-младата му жителка е на 66 години. Там само гробището е пълно, разказва репортаж, публикуван на сайта на Швейцарските радио и телевизия SRF.

"Четири километра и 400 дупки по пътя делят село Потоп от следващото населено място. Насред селото се издигат огромните бетонни колони на автомагистралата, която преминава на 20 метра над къщите".

Така започва репортажът на Швейцарските радио и телевизия SRF, който разказва за живота в село Потоп, Софийска област.

Преди там са живели 500 души, а днес - едва трийсетина, казва продавачката в единствения магазин в селото. Жената е сигурна за броя на потопчани - та нали тя им продава хляба.

"Водя си списък с поръчките, защото ни зареждат през два-три дни", разказва продавачката и споделя, че заедно с кмета и свещеника се опитва всячески да подобри живота в селото.

Купила е няколко стола и чадър за сянка, за да създаде нещо като място за срещи, пише "Дойче веле".

Авторът на репортажа Урс Брудерер разказва и за срещата си с Райна Йотова. 73-годишната жена е прекарала целия си живот в Потоп. Тя и съпругът ѝ разчитат само на малките пенсии - и на това, което поникне в зеленчуковата им градина.

Райна разказва, че децата ѝ отдавна са напуснали Потоп, защото в селото няма нито училище, нито детска градина, нито пък лекар или медицинска сестра.

"Тук няма нищо", отсича възрастната жена. Само гробището е пълно.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини