Педиатрите звънят на родители за имунизации

Педиатри звънят на родителите по телефоните и ги питат с мейли дали децата им са имунизирани или не, съобщиха родители.

Разпоредили сме на детските лекари да издирят всички неимунизирани както срещу морбили, така и срещу други заболявания. Това заяви пред „Монитор” директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Понеделник е крайният срок, който сме им дали да дадат информация за необхванатите от задължителния имунизационен календар деца в столицата, допълни той.

Директорът на РЗИ д-р Пенчев беше категоричен, че този път родителите, които не са завели децата си за ваксиниране, ще отнесат глобите, разписани в Закона за здравето. От 50 до 100 лева са санкциите за тези, които не са завели хлапетата си за имунизация при първо известие от педиатъра. Това се отнася не само за майките и бащите, но и за настойниците, каквито в повечето случаи са бабите и дядовците, когато родителите не са в страната. Ако те не се отзоват и при повторната покана, глобата вече е в размер от 100 до 200 лева.

Отлагане на ваксинации без санкциониране по смисъла на Закона за здравето се допуска само в случай, когато детето е болно, например с температура, и се изчаква неговото оздравяване, припомни завеждащият детското отделение на Инфекциозна болница в София – доц. Атанас Мангъров.

Осем са случаите в България със съмнение за морбили. От тях само три са потвърдени лабораторно. Това съобщиха епидемиолози след посещението на работна група, оглавявана от заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова в Пловдив.

По време на проверката е станало ясно, че от 8000 деца в ромския квартал „Столипиново” само 100 не са мобилизирани, като при повечето от случаите причината е отсъствие от страната във времето, когато ваксините е трябвало да бъдат направени.

Благодарение на тези имунизации от 2000 г. досега по света са спасени 20 милиона деца, каза заместник-министър Каменов.

Доктор Филипова на свой ред посочи, че заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини