"Х" или "V" в квадратчето за партии и кръгчето за депутати

Днес гласуваме за депутати в новото 44-то Народно събрание, като всеки един от нас има право на преференция, с която да пренареди предпочитаната партийна листи и да вкара в парламента предпочитаният кандидат.

Този модел не се разиграва за първи път, но избирателят често бърка числата в бюлетината.

Затова в лявата й част една под друга ще бъдат изредени всички формации, като пред тях в квадратче ще е съответният номер на партията или коалицията. В дясно пък ще бъдат подредени други числа в кръгчета без имена, които обаче отговарят на съответния кандидат-депутат в листата.

Така, ако искаме да вкараме в НС конкретен избраник, трябва първо да отбележим с "Х" или "V" в квадратчето на съответната партия и след това същия знак в кръгчето за преференция.

Гласуването може да става само със син химикал, като всякакви допълнителни знаци, букви или цифри ще направят бюлетината ни невалидна.

На тези избори се запазва правото на наказателен вот, като можем да не посочваме партия, а да отбележим квадратчето: "Не подкрепям никого". Този вот обаче после не влияе при отчитането на резултатите и разпределянето на местата в НС.

Тайната на вота задължително трябва да се пази, като нямаме право да разгъваме бюлетината си, след като излезем от тъмната стаичка, или да я снимаме. Ако направим това, ще отнесем глоба от 1000 лв.

За да бъде валидна бюлетината, тя трябва да има два печата на гърба, поставени от членовете на Секционната избирателна комисия. Единият се слага при подаването й, а вторият – след отбелязване на вота и преди пускането й в урната.

Като гласоподаватели имаме право и на един грешен опит в отбелязването на вота, като ако сбъркаме партията, може да вземем нова бюлетина и да зачеркнем правилната формация.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини