Русия и Иран: САЩ са окупатор в Сирия, ще посрещаме със сила всеки агресор

Съвместният команден център на коалицията, която крепи Башар ал Асад на власт в Сирия, обяви, че ударът на САЩ от петък е прекрачване на границата на допустимото и отсега нататък ще реагират със сила на всяка нова агресия и ще увеличат подкрепата си за режима в Дамаск.

Центърът координира командването на военните части на Русия, Иран, ливанската групировка "Хизбула" и предимно шиитски милиции, припомня "Ройтерс". На практика това означава, че изявлението идва от руските и иранските военни.

Турция, която участва като трета водеща страна в предвожданите от Русия опити за мирни преговори в Сирия, подкрепи удара на САЩ и призова в неделя Москва да се откаже от безусловната си подкрепа за оставането на Асад на власт.

Изявлението на командването идва в момент, когато и в Русия, и в чужбина анализатори поставят под въпрос ефективността на разположените в Сирия руски зенитни комплекси дори срещу ограничена ракетна атака на САЩ.

Също в неделя държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обвини Русия, че с бездействието си по спазването на споразумението от 2013 г. за унищожаване на сирийските запаси от химическо оръжие е допринесла за бомбардировката от началото на седмицата, в която с газ бяха убити 86 души в провинция Идлиб. В сряда той трябва да е на посещение в Москва.

В предаването "Тази седмица" на телевизия Ей Би Си той не обвини руснаците директно за планирането или извършването на химическия удар, но каза, че става дума за "провал на Русия да спази ангажиментите си пред международната общност. Не съм виждал никакви доказателства руските военни да са били съучастници на армията на Асад, добави той. Но Вашингтон очаква Москва да преосмисли съюза си с Асад, защото "всеки път, когато се случват тези ужасни нападения, Русия още повече започва да носи някаква отговорност".

Тонът на изявлението на съвместния команден център изпраща съвършено различно послание.

"Америка започна агресия в Сирия и това е прекосяване на "червените линии". Вече ще реагираме със сила на всеки агресор или на всяко прекрачване на тези линии от когото и да е, а Америка знае колко добра е способността ни да реагираме", цитира агенцията текста на съвместното изявление, публикувано от изданието "Илам ал Харби".

Присъствието на американски военни в Северна Сирия е незаконно и опитът им да установят контрол над района е равносилен на окупация, се казва още в текста. Нищо не може да ни откаже от намерението ни да освободим Сирия, допълват от коалиционното командване.

В неделния следобед Кремъл съобщи, че след телефонния разговор между президентите Хасан Рухани и Владимир Путин двамата са заявили, че агресивните американски действия срещу Сирия са недопустими и нарушават международното право.

Те призовават за обективно разследване на бомбардировката от 4 април, при която бяха обгазени стотици хора в Идлиб. Русия и Иран декларират готовността си да задълбочат сътрудничеството си в борбата срещу тероризма с цел стабилизиране на Близкия изток, допълва агенция Интерфакс".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини