10 опасни ситуации по време на първия полет на Гагарин

На 12 април 1961 год младият летец Юрий Гагарин прави историческия си 108-минутен полет около Земята с космическия кораб "Восток".

Тогава ТАСС съобщава тържествено за първия полет на човек в космоса. а днес в материал разказва за 10 извънредни ситуации по време на полета, всяка от които би могла да доведе до трагичния му край.

1. Проблеми с люка

Утрото на 12 ;април 1961 года, космодрума Байконур. Върви предстартова подготовка. Юрий Гагарин е вече в кораба "Восток". Затварят люка и откриват, че единият от трите контакта не се е затворил. 

Този контакт бил принципно важен - той пускал таймера за катапултирането. По нареждане на генералния конструктор Сергей Корольов люкът бил отворен, контактът поправен и люкът затворен отново.

2. Твърде високо

Извеждането на ракетата носител "Восток" вървяло нормално, но един от приборите се счупил и командата за изключване на централния блок не била получена от Земята. Изключването станало по резервния вариант със закъснение половин секунда и превишение на скоростта с 22 м/с.

В резултат, когато третата степен приключила, корабът се оказал не на изчислената орбита, а примерно на 85 км по-високо в апогея от планираното. Орбитата трябвало да бъде 182,5 км в& перигей на 217 км в апогей, но се оказала 175 на 302 км.

Планираната орбита била изчислена така, че корабът да се върне на Земята за сметка на триенето в атмосферата след 4 денонощия, ако не се включи спирачната система. На достигната орбита корабът можел да си остане до месец, ако не бъде коригирана. Обаче животоподдържащите системи били проектирани за максимум 10 денонощия. Ако не заработел спирачният двигател, първият космонавт щял да загине.

3. Спирачките

Двигателят, който трябвало да се включи, за да започне спускането, наистина сработил на 67-та минута от орбиталния полет, но не дал пълен импулс, заради загуба на чат от горивото. Орбиталната& скорост на "Востока" намаляла със 132 м/с вместо необходимите 136 м/с. Корабът започнал спускане по по-разтеглена траектория.

4. Въртене

Неправилната работа на спирачните двигатели нарушила стабилизацията на кораба и той започнал да се върти със значителна ъглова скорост - около 30 градуса секунда. Гагрин се обръщал с главата надолу и обратно с голяма скорост, всичко се въртяло пред очите му. Чакал разделянето с отсека с апаратурата от капсулата. 

5. Приборният отсек

Той не се отделил, тъй като при непълно подаване на спирачния импулс, това го блокирала системата за управление. отделянето било немислимо, ако не е гарантирано скорошно влизане в атмосферата. Това било напълно логично - да останеш в орбита без акумулатори и система за ориентация би било сигурна гибел. Затова спускаемият апарат навлезъл в атмосферата заедно с приборния отсек.

Приборите мигали, Гагарин доложил, че разделянето не е било извършено и започнал да пресмята къде ще се приземи. Едва 10 минути след спирането, на височина около 110 км, триенето в атмосферата нагорещило до 150 градуса Целсий и задействало термодатчиците на резервната система за отделяне. Капсулата с Гагарин започнала самостоятелно спускане.

6. Претоварване

Максималното натоварване в този момент вероятно е достигнало до 12g - на границата на загуба на съзнание. Приборите пред очите на космонавта се размивали и започнали да посивяват. 

7. Мястото на кацане

Тъй като корабът излезъл на по-висока орбита с голям период на въртене, спирачният импулс бил даден на голямо разстояние от разчетената точка. Спускаемият апарат се приземил на 180 км от предвиденото.

Когато креслото с Гагарин се катапултирало, пред космонавта се ширанала  Волга. Катапултирането било извършено над брега и той се опасявал, че вятърът ще го отнесе над водата. Междувременно всички екипи го очаквали на почти 200 км от това място.

8. С два парашута

След катапултирането трябвало да се  отворят последователно спирачният и основният парашути, а малко след това и резервният. В действителност се отворил само основният, а резервният излезъл, но увиснал без да се отвори. Гагрин не можел да управлява полета си. По някое време се отворил вторият парашут. Почти до самата Земя Гагарин се спускал с лице към вятъра, едва на 30-тина метра се завъртял и успял да се приземи уверено и меко.

9. Без въздух

Гагарин се приземявал в херметически скафандър. След отварянето на основния парашут той трябвало да отвори клапан, за да диша атмосферен въздух, но топчето на клапана попаднало под демаскиращата обвивка на скафандъра. Гагарин измъкнал лостчето с помощта на огледало. 

10. Без лодка и пистолет

По време на спускането изпаднал носимият авариен запас. 30-килограмовият пакет с най-необходимото за оцеляване съдържал надувна лодка, продукти, медикаменти, радиостанция и пистолет. Но имало полза от загубата на тази тежест - парашутът бил отнесен по-далеч от брега на Волга и приводняването в голямата река се разминало.

108 минути след старта от Байконур Юрий Гагарин се приземил на родна земля. Той обяснявал на местните хора, за да нр го помислят за свален американски летец: "Аз съм съветски човек, долетях от космоса".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини