Надя Тодорова и "Един живот в пет тетрадки" - Асеновград в ретроспекция

Излизат мемоарите на "голямата актриса на малките роли" Надя Тодорова. Това съобщиха издателите от knigomania.bg. Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина - милиционер…Мнозина ще се сетят веднага за филма, от който е култовата реплика - "Опасен чар" на Иван Андонов. Може би дори ще познаят, че я произнася актрисата Надя Тодорова. Но как точно е измислена фразата? Ще получаим отговор в книгата, която в средата на май ще бъде в книжарниците. В основата й е залегнал истински ръкопис - написани от ръката на "голямата актриса на малките роли" мемоари. Там тя разказва не само за най-интересните ситуации зад кадър, но и за всичко важно, което е преживяла.

Заедно с нея читателят ще се върне до детските й години в Станимака (Асеновград), до очарованието на немите филми и театралната мелодрама, ще проследи първите й балетни стъпки и кривването от юридическата кариера към сценичната. Ще научи защо Надя Тодорова се е разочаровала при срещата с цар Борис III и е изпитала облекчение при сблъсъка си с Тодор Живков. Ще си представи какво й е било да играе пред затворнички и да намери златно съкровище, но да остане незасегната от алчността. А също и как се е почувствала, откривайки любовта, заради която си струва да останеш с един мъж 56 години.

Тетрадките и идеята в тях да се събере материал за бъдещата книга са подарък от дъщеря й Антоанета Теменугова, реставратор в Прага. При нея Надя Тодорова прекарва последните години от живота си, прикована в инвалидна количка, записвайки истории - някои весели, други тъжни, но всичките истински.

С "Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки" издателство "Книгомания" слага началото на новата си поредица "Любимци на публиката". В нея ще бъдат представени автобиографии, мемоари и биографии най-обичаните артисти на България.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини