Нови съмнения около връзки на хора на Тръмп с Русия

Странно запитване от преходния екип на Тръмп се разглежда като предупредителен сигнал във връзка с Русия.

В края на ноември миналата година член на преходния екип на настоящия американски президент Доналд Тръмп се свързал със служители по националната сигурност от правителството на тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

Той попитал дали екипът на бъдещия държавен глава може да получи копие от изготвеното от ЦРУ поверително досие на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Маршал Билингсли, който е бивш служител на Пентагона и НАТО, поискал информацията за своя шеф Майкъл Флин, гласен по онова време от Тръмп за президентски съветник по националната сигурност.

Според двама бивши служители от правителството на Обама Билингсли знаел, че Флин възнамерява да говори с Кисляк, и изглеждал разтревожен, че той не разбира напълно, че си има работа с човек, за когото се говори, че е свързан с руските разузнавателни служби.

Искането на Билингсли било възприето като предупредителен сигнал за служителите от правителството на Обама, което в следващите седмици се отнася с все по-голямо недоверие към отношенията на Тръмп с Кремъл и е все по-разтревожено от връзките на неговия екип. 

Безпокойството, подсилено от нови разузнавателни данни, включително доказателства за множество телефонни разговори, текстове и най-малко една лична среща между Флин и Кисляк, в крайна сметка става толкова голямо, че съветниците на Обама забавят уведомяването на екипа на Тръмп за плановете да се накаже Русия за намесата й в изборите в САЩ.

Според съветник на Обама служителите от неговото правителство се тревожели, че бъдещото правителство може да предостави информация на Москва. 

Това описание на ситуацията в последните дни от управлението на Обама се основава на разговори с 11 настоящи и бивши американски служители, включително такива, които са заемали важни позиции в правителството на предишния президент.

Според техните разкази правителството на Обама е било обхванато от нарастваща тревога от намесата на Русия в американските избори и е бързало да разбере възможното участие на екипа на Тръмп, преди да приключи своя мандат.

Ролята на правителството на Обама в спора около Русия отново ще бъде внимателно разгледана в понеделник, когато се предвижда бившият директор на Националното разузнаване Джеймс Клапър и бившият заместник-министър на правосъдието Сали Йейтс да дадат показания пред съдебната комисия на Сената - една от трите комисии, разследващи връзките на сътрудници на Тръмп с Москва.

Коментари в сайта

Последни новини