Здравният министър постави ултиматум на директорите на болници

Не идвам на поста с идеята на да уволнявам. Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка. Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим", това каза днес министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров по БНТ. Той допълни, че ще е безкомпромисен към всички директори, сключили неизгодни за болниците договори.

Сериозни нарушение вече били открити в болницата в Ловеч, като за тях щяла да бъде сезирана и прокуратурата. Николай Петров обяви също, че започва проверка на онкологичните болници в страната, тъй като, според министъра "има известно залитане в тази посока". Здравният министър обяви, че е изненадан от обвинението срещу директора на онкологията в София, но отказа да коментира казуса, преди съдът да се произнесе.

За реекспорта на лекарства и електронната здравна карта

Николай Петров има амбицията да сложи край и на реекспорта на лекарства. Български експерти предстои да отидат в Испания, за да проучат как страната се е справила с този проблем. По повод търговията с медицински изделия и твърде високите цени на някой от тях, министърът обяви, че решението е повече публичност и прозрачност, като се осигури информация за техните цени в Европа. Така пациентите могат да направят информиран избор, аргументира се Николай Петров.

Той уточни за въвеждането на електронна здравна карта и електронно досие не е направено нещо сериозно за десет години, но неговият екип има амбицията да успее да ги внедри. "Поне две години ще са нужни и то ако се работи стегнато, бързо, избере се изпълнител и започнат да се наливат данните", обобщи проф. Николай Петров.

Здравният министър обясни, че се проучва опита в здравеопазването на европейските страни, като идеята е да се черпи опит от всякъде. "Което може да се въведе бързо и ще работи - няма да се колебаем", допълни той. Според проф. Петров целта не е да се печели или да се пести, а да се даде качество, като излишни разходи се отрежат от едно място, а парите се насочат към друго.

В отговор на въпрос здравният министър обяви, че е поискал да дойдат експерти от Световната здравна организация, като консултанти за проблема с урана във водата, за да имат хората по-голямо доверие на данните, които ще бъдат обявени.

Проф. Николай Петров обяви още, че ще работи за въвеждане на професия болногледач. За целта ще бъдат подготвени нужните законови промени и те ще бъдат внесени в парламента.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    3 0
    12:01, 26 май 2017
    "Български експерти предстои да отидат в Испания, за да проучат как страната се е справила с този проблем."

    Не желая да ви плащам ваканцията ! Имаше нормални закони кой ги премахна ?
Последни новини