Комисия в ЕП поиска съд за ЕК, защото не е върнала визите за американци

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще поиска становище от правната комисия за това дали ЕК да бъде изправена пред Съда на ЕС, тъй като не е въвела визи за гражданите на САЩ, след като държавата иска такива от европейските граждани.

Решението беше взето на днешното заседание на комисията. 

Ако правната комисия се изкаже положително за идеята, предложението ще трябва да бъде гласувано и на пленарна сесия на ЕП, което ще се случи вероятно наесен. 

Ако предложението бъде подкрепено и от ЕП, Европейската комисия ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за американски граждани, след като САЩ продължава да изисква визи за пет държави, сред които и България. 

ЕК е пропуснала срока, в който трябва да спази изискването за реципрочност, а като причина за липсата на решение беше посочено, че въвеждането на визи би било много скъпо, отбелязва БТА. 

Въпросът трябваше да се обсъди отново от еврокомисарите до края на декември миналата година. 

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Говорител на комисията днес отбеляза, че дипломатическият подход е довел до отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния, затова предпочита да използва същия подход с Вашингтон с надеждата да постигне сходен резултат.

Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА. Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини