Доналд Тръмп ще обяви решението си за климата днес

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че днес ще обяви своето решение дали да изтегли или не САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"Аз ще обявя моето решение за Парижкото споразумение в четвъртък в 3 ч. следобед (22.00 ч. б. вр.). В Градината с розите в Белия дом. ДА НАПРАВИМ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА!", заяви Тръмп в Туитър, цитиран от световните агенции и БТА. 

След края на неотдавнашната среща на Г-7 в Италия на 27 май, Доналд Тръмп изпрати съобщение в Туитър, в което каза, че тази седмица ще вземе решение за Парижкото споразумение.

Според съобщения на американски медии президентът най-вероятно ще оттегли САЩ от международното споразумение.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Тръмп да не оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"Ако в следващите часове или дни американският президент каже, че иска да оттегли САЩ от Парижкото споразумение, Европа е длъжна да каже: Не става така", заяви председателят на ЕК.

Негативно отношение към евентуалното решение на САЩ да се оттеглят вече изразиха германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Паоло Джентилони.

Юнкер предупреди американския президент, че може да не бъде толкова лесно, колкото си мисли, да се оттегли от договора. Де факто на Вашингтон ще му трябват три до четири години да се оттегли от споразумението, каза Юнкер и посочи, че идеята САЩ просто "да изчезнат" от сделката е погрешна.

Вчера изданието Аксиос писа, че екипът на Тръмп предвижда оттеглянето да бъде завършено или "бавно" - до 3 години - по официален път, формално, или да се излезе от подписания договор на ООН за климатичните промени, което ще е по-бързо, но по-крайно (болезнено) като вариант.

Юнкер днес отбеляза, че промените в климата поставят 83 държави в риск да изчезнат от картата заради повишаването на морското равнище. "Не става дума само за бъдещето на човечеството в Европа, става дума за бъдещето на човечеството навсякъде", посочи председателят на ЕК.

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат глобалното затопляне, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. 

По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини