Българите взели на лизинг коли за 2 млрд. лв.

Българите са взели на лизинг леки автомобили за 1.9 млрд. лв. през 2008 г. Отделно договорите за лизинг на товарни автомобили са за още 1.5 млрд. лв., съобщава вестник "Сега" като се позовава на данни от Българската народна банка.

Увеличението на лизинга за леки коли е с 54% спрямо предходната година, т.е. ръстът е по-голям и от този на банковите кредити, които завършиха 2008 г. с общ ръст от 30%. През последните месеци на м. г. обаче и при лизинга на автомобили се наблюдава отлив.

Преди да падне до 54% в края на годината, ръстът към края на септември е бил близо 90%. През октомври лизинговите компании наред с банките вдигнаха лихвите и затегнаха условията за клиентите си. Лизинговите договори за машини и индустриално оборудване, които се сключват за нуждите на бизнеса, не са намалели значително въпреки вихъра на финансовата криза през последните месеци на м. г.

Съоръженията, взети на лизинг през м. г., са за 1.5 млрд. лв. Това е ръст с 54% към края на годината.

Най-често лизинговите договори са със срок от 1 до 5 години. През миналата година съвсем незначително се е увеличил делът на фирмите и гражданите, които са спрели да обслужват задълженията си по лизинга. Процентът на т.нар. лоши вземания в края на 2007 г. е бил 1.6%, а през декември 2008 г. се е вдигнал до 1.7%.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини