Пловдив влиза в Национална асоциация за развитие на историческите зони у нас

Хартата за създаване на Асоциация бе подписана в Софийска градска художествена галерия в края на форума "Историческите градове в България - опазване и развитие". В нея лежат подписите на министъра на културата Боил Банов и на кметовете на градовете-учредители. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Несебър и Копривщица. Предвидена е възможност за присъединяване в бъдеще на други градове, приемащи нейните принципи и отговарят на условията за членство в устава.

В Хартата страните декларират, че културното наследство на нашите градове е част от световната култура, в историческите ни зони се преплитат ценности от много култури и цивилизации, съжителстват храмове на различни религии; съхраняването, опазването и социализирането на археологическите, архитектурните и историческите ценности на нашите градове е приоритет и съвместните действия за развитие на историческите зони в градовете ни ще доведат до по-добри резултати.

Страните, подписали хартата, ще работят за създаване на Национална програма за опазване и развитие на сгради в исторически зони и ще си сътрудничат със сродни обединения на градовете с исторически зони в Европа с цел проучване на опита и добрите практики, които могат да бъдат приложени в България. След приемането на законодателните промени се предвижда да бъде разработен общ модел на специална политика на опазване и развитие на историческите зони, която да се прилага и ползва от местните власти.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини