Бисер Петков: 40% от пенсиите са инвалидни

Актуализация на пенсиите от 2018 г. зависи от възможностите на бюджета. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Според него това ще изиска много средства и "първият въпрос е дали бюджетът може да поеме тези допълнителни разходи".

Относно справедливостта при преизчисляването на пенсиите у нас социалният министър добави, че всяка една пенсия се отпуска при определени условия и е нормално при актуализация новите пенсии да бъдат с по-висок номинален размер.

Петков посочи, че от 1 юли всички пенсии в страната ще бъдат увеличени с 2.4%. Размерът на минималните пенсии за стаж ще бъде увеличен с 11%. Така възрастните хора, които получават минимална пенсия вече няма да взимат по 163 лв. на месец, а по 180 лв.

От 1 октомври минималната пенсия трябва да стане 200 лв.

Това заяви и вицепремиерът и министър по демографската политика Валери Симеонов след първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Припомняме, увеличението на пенсиите и специално на минималната пенсия беше заложени и в управленската програма между ГЕРБ и ОП в кабинета на "Борисов 3".

Социалният министър коментира още, че при увеличението на пенсиите най-важна е финансовата страна. По думите му увеличението на пенсиите няма да повлияе и да предизвика трансфери в държавния бюджет, следователно няма да се налага актуализиране на бюджета за 2017 г. Според Петков увеличението на пенсиите ще струва на държавата около 100 млн. лв.

Петков заяви, че не може да се ангажира с коментар относно колко средства ще спести държавата, ако се прекрати практиката с даването на "фалшиви пенсииза инвалидност. Според него има спешна нужда от усъвършенстване на експертизата на работоспособността. "Промяната започва от министерството на здравеопазването и министерството на социалната политика", посочи Петков и допълни, че и според него има нужда от по-справедливо разпределение на ресурсите.

Според Петков пенсия за инвалидност в България получават около 900 хил. души, което прави близо 40% от всички пенсионери. "Броят на инвалидните пенсии от 2015 г. намалява, наблюдава се такава тенденция", информира социалният министър.

Социалният министър коментира и помощите, които се отпускат на децата с увреждания. Той намира за грешна практиката тези помощи да се намалят, след като детето навърши 18 години. Той добави, че се разработва цялостен нов Закон за социални услуги, за да може децата да се чувстват по-пълноценни.

Бисер Петков заяви и че може да има рамка за определяне на минималната работна заплата. Според него това може да направи процеса по-прозрачен и справедлив. "Продължаваме диалога с бизнеса и синдикатите", заключи той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини