Коалицията на президента Хашим Тачи печели в Косово

Националистическата коалиция, начело с Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, печели най-много гласове в предсрочните парламентарни избори.

Това предаде ДПА, цитирана от БТА. Но според агенцията през нощта все още имаше значителни разминавания в данните.

Твърдолинейната коалиция, която включва партията на експремиера и бунтовнически командир Рамуш Харадинай Алианс за бъдещето на Косово, вчера получи 40,5% от гласовете според екзитпол на телевизия "Клан Косова".

Движение "Самоопределение" е на второ място с 29,9 на сто от гласовете, след него се нарежда коалицията Демократичен съюз на Косово, ръководена от досегашния премиер Иса Мустафа, с 27,2 процента.

По-различни резултати съобщава неправителствената организация "Демокрация в действие". По нейни данни от снощи (при преброени 90% от бюлетините), коалицията, водена от Демократическата партия на Косово, е събрала една трета от гласовете (33,1 процента), а "Самоопределение" и Демократичен съюз на Косово са с съответно с 26,6 и 25,3 процента.

Избирателната комисия съобщи, че активността е била 41,4 процента - най-ниската в историята на бившата сръбска провинция, обявила независимост през 2008 година.

Към коалиционно управление

Наблюдатели отдават апатията на избирателите на разочарованието от политиците, които не успяват да се справят с растящата безработица, бедност, корупция и престъпност, посочи ДПА.

По данни на ООН бедните в Косово са 30 процента от населението, безработицата - 33 на сто, а средната заплата 425 евро.

Никоя политическа сила няма да може да управлява сама и вероятно ще бъдат съставени коалиции. Новият кабинет ще има тежката задача да уреди няколко трънливи въпроса, включително споразумение за демаркация на границата с Черна гора, отбеляза АП.

Одобряването споразумение със Сърбия за повече права на етническото сръбско малцинство и продължаването на тежките преговори с Белград, който отрича, че Косово е държава, също са ключови проблеми.

Окончателните резултати за разпределението на силите в 120-местния парламент се очакват по-късно през седмицата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини