"Картините оживяват" - смарт фестивал Асеновград`2017

Вторият смарт фестивал "Картините оживяват" - среща на поколенията асеновградски живописци ще се проведе в библиотека "Паисий Хилендарски" този петък, 16 юни. Това издание ще представи даровити деца, асеновградски художници и вечни картини от фонда на Oбщина Асеновград на тукашните майстори на четката, които не са вече сред нас. Техните художествени творби ще оживеят по иновативен начин, чрез мобилни AR приложения, направени с World Heritage Maker - българския патент на разширена реалност. Градска библиотека по традиция е домакин на изложбите на асеновградските творци, затова и за 35-годишния си юбилей, културната институция ще изненада всички ни с тази по-различна експозиция.

Най-интригуваща е дебютната проява "Ние сме Асеновград" на даровити деца с рисунки, предоставени от местните училища. Най-добрите рисунки са номинирани от жури в състав Вихра Григорова - художник и изкуствовед, Николай Янакиев - художник, и Ганю Ганев - галерист. Номинираните рисунки ще бъдат наградени. Всеки участник в проявата се представя със специално заснет негов видеоклип. Любопитен е начинът, по който ще ги видите, само когато сте пред картина и имате смартфон или таблет. Намерете в Google play приложенията - ArsLonga1 (за детската смарт изложба "Ние сме Асеновград"), ArsLonga2 (за асеновградските художници "Асеновград гледа") и ArsLonga3 (за картините от фонда на  Общината "Вечните картини"). След инсталацията на съответното приложение,го стартирате, насочвайки камерата към платното.Мигом то ще оживее, а авторът й ще ви се представи и ще разкаже за своето творчество и любовта си към рисуването. Всяка изложба е представена от специален смарт афиш, който въвежда зрителите в нея. След вернисажа по откриването, ще бъде показан римейк на френския игрален филм "Влюбените от Монпарнас 19" с френската кинолегенда Жерар Филип в ролята на художника Амедео Модилиани, създаден от Института за виртуална култура, а след него ще бъдат наградени малките художници на Асеновград.

Събитието се провежда в рамките на Паисиевите дни в Асеновград и се организира с подкрепата на Общината Асеновград и Института за виртуална култура.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вл
    Владимир Евстатиев
    0 0
    18:46, 13 юни 2017
    Хубава снимка сте избрали за статията си, но можеше да напишете поне кой е автора и да посочите от къде сте я свалили
Последни новини