"Дай шанс на Балканката" - зарибяват Чая с 25 000 млади пъстърви

Изображение 1 от 2

    Балканската пъстърва е уникален за високопланинските реки и езера в България вид, който е застрашен от изчезване поради различни фактори – нерегламентирано риболовство, строителство и замърсяване на горните течения на реките в България, зарибяване с чужди за реките ни видове и други фактори. На 17 юни, събота, 25 000 млади пъстърви ще заплуват в река Чая в рамките на кампанията на Лидл България "Дай шанс на Балканката". Ще бъде направено и почистване на зоните на реката преди пускането на младите балканки. Всички, които желаят, могат да се включат в процеса на зарибяване и почистване на реките в района, където балканките ще намерят своя нов дом. Необходимо е единствено подходящо облекло - непромокаеми обувки или ботуши и гумени ръкавици. Доброволците от Риболовен клуб Балканка ще съдействат с организирането на групи за почистване и зарибяване с млади балканки.

    От 2013 г. до момента с кампанията "Дай шанс на Балканката" са зарибени над 50 български водоема с общо над 212 000 балканки. Кампанията е част от цялостната политика на Лидл България за опазване на околната среда.

    Програмата по зарибяване на Чая предвижда кратка лекция за вида пъстърва и инструктаж за предстоящото почистване и зарибяване при стартова точка село Бачково (на уширението пред хотелски комплекс "Мегдана" - 41.950805, 24.858834). Почистването в участъците, където ще се зарибява, ще бъде между 09:30 и 11:30 ч. Следва връщане в стартова точка за разпределяне на млади балканки за процес на зарибяване. Самото зарибяване ще започне в 12:00 ч.

    Повече информация за програмата може да бъде открита ТУК.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини