Статистиката на бюрокрацията се оказа шокираща

Бюрокрацията в държавата беше призната от самата държава под формата на числа по време на поредното заседание на Министерския съвет. Оказа се, че администрацията извършва 1422 услуги, за които изисква 5985 документа, показва справка от различните ведомства, представена пред Министерския съвет.

Една от възможностите да бъде намалена тази огромна бюрокрация е българите в чужбина да получават паспортите си по пощата. За това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. За целта занапред ще се подава заявление по електронен път, като отпадне и необходимостта от електронен подпис. По данни на Захариева за година и половина само двама души са се възползвали от тази услуга. Другата ѝ идея е срокът за валидност на международните паспорти да се увеличи от пет на десет години. Предвижа се да отпадне и заверката на подписа на преводите, както и намаляване а с 30-40% на събираните такси. Захариева предлага още инспекторатите по образование да правят заверка за дипломите за чужбина, тъй като в момента т.нар. АОПСТИЛ се прави на две места в София, пише в. "Монитор".

 Образователният министър Красимир Вълчев предлага въобще да отпадне заверката на документи за завършен клас, стига те да са издадени от учебни заведения от държави от ЕС. Икономическият Емил Караниколов е обяснил, че 8 документа отпадат, а за 14 услуги няма да се иска да са на хартия. При 67 услуги пък таксите щели да бъдат свити между 10 и 60%. 21 такси пък въобще ще изчезнат, защото са събирани неправомерно. Земеделският министър Румен Порожанов пък изтъкнал, че ще ведомството му ще облекчи 53 услуги, а 5 режима ще отпаднат.

Вчера министрите задължиха всички администрации да уеднаквят от 1 септември системите си за електронен документооборот според единен технически протокол, утвърден от Държавната агенция "Електронно управление". Обмяната на документи по електронен път обаче ще става постепеннно. През септември трябва да е готов и анализът на регистрационните и удостоверителни режими, от който да става ясно кои от тях могат да отпаднат след законови или други нормативни промени, посочва в. "Сега". За режимите, които не могат да бъдат премахнати, трябва да се прецени кои документи могат да отпаднат в хартиен вариант и информацията да се обменя електронно между администрациите.

Освен това съвсем скоро правителството трябва да приготви и внесе 34-35 промени в законите, които да облекчат административната тежест.

"Още не е достатъчна енергичността. Още ми се струва, че не всички разбирате колко ни е важно", каза Бойко Борисов. Той поиска законовите промени да се подготвят бързо, преди ваканцията на парламента. "Променяме, правим го, отпадат и юли месец рапортуваме на обществото какво сме направили накрая", обобщава премиерът.

На вчерашното заседание на правителството беше одобрено да бъдат отпуснати още 12 млн. лева за мерки за сигурност за европредседателството ни. 9,5 млн. отиват директно в МВР, ДАНС взема 0,5 млн., а 2 млн. лева ще бъдат дадени на Столична община. Основно тези пари отиват за "подобряване на радиопокритието" и осигуряване на "единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение и обмен на информация със системите на СДВР, Столична община, летище София и НДК".

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини