US доклад предвижда ръст на военната мощ на Русия

В близките 10 години "възможностите на Русия може да нараснат", се казва в доклад на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ.

Преди да бъде официално публикуван, докладът под название "Военната мощ на Русия" е попаднал при агенция Асошиейтед прес, предаде РИА новости. 

Отбелязва се, че това е първият подобен документ, разсекретен от РУМО през последните 20 години.

В предговора към доклада шефът на разузнавателното ведомство Винсънт Стюарт отбелязва, че "в близките десетина години увереността и възможностите на Русия може да нараснат".

При това се подчертава, че Москва "има намерение да използва военна мощ за осигуряване на стабилност при условия, поставени от руската страна".

Тази седмица началникът на военния комитет на НАТО Петер Павел призна, че Русия е постигнала значителен напредък във военната област "по всички фронтове". 

По думите му, Москва разработва нови видове както обикновени, така и ядрени оръжия, а руската армия е способна да действа ефективно на големи разстояния от своята територия.

Едновременно с това се подчертава обаче, че не може да се твърди, че руснаците имат агресивни намерения към алианса.

Официален Кремъл застъпва позицията, че Русия модернизира въоръженията си и увеличава военния си потенциал с цел защита от потенциални агресори и борба с терористични заплахи.

Военното разузнаване на САЩ се занимава със събиране на секретна информация за военните планове на другите държави и армии, анализира я и я предоставя на американското ръководство.

Сътрудниците на управлението действат в повече от 140 страни по света. Управлението се специализира както в агентурно, така и в радиотехническо и електронно разузнаване.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини