Русия ще удължи контрасанкциите за ЕС до края на 2018 г.

Руското правителство иска да удължи реципрочните санкции срещу Европейския съюз до края на 2018 г., обяви руският премиер Дмитрий Медведев.

Вчера Брюксел официално удължи икономическите санкции срещу Москва, наложени през юли 2014 г. след анексирането на Кримския полуостров от Русия и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. 

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 януари догодина. Това решение е свързано с доклада на президента на Франция Еманюел Макрон и на канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск, засягащи конфликта в Източна Украйна.

Москва отрича пряка намеса в конфликта, въпреки че според НАТО руски военни части подкрепят сепаратистите. 

В отговор на европейските санкции през 2014 г. Русия забрани вноса на едро на селскостопански продукти от много западни страни. 

Според Москва реципрочните мерки помагат за развитието на руското селско стопанство.

Правителството на Руската Федерация ще внесе при президента предложение за удължаване на контрасанкциите до 31 декември 2018 година, заяви премиерът Медведев на заседание на Министерския съвет.

"В тази ситуация ние ще реагираме адекватно, вчера обсъдихме въпроса с президента", каза руският министър-председател.

Той заяви също, че правителството взема под внимание факта, че в близките години ще се усещат последствията от антируските санкции.

"Предполагаме, че руската икономика в близките години ще продължи да изпитва влиянието на ред негативни фактори, като един от тях аз току-що обозначих - това е запазването на антируските санкции, а също така ограничен достъп за нашите компании до капиталовите пазари и пазарите за технологии", заяви Медведев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини