45 градуса в заринатата с боклуци Гърция

С информация на няколко езика, включително и на български, гръцките власти информират туристите за сахарски горещини. В същото време Гърция потъна в боклуци.

В следващите четири дни се очаква температурите на много места в Гърция да надхвърлят 40 градуса на сянка. Термометрите ще достигнат 45 градуса в Атина, Крит и Патра, съобщи БНР.

В извънредни емисии на  телевизионните медии лекари препоръчват да не се излиза на слънце в обедните часове и да се пие много вода. Някои фирми дори освободиха служителите до края на седмицата.

При тези горещини продължава кризата с неприбраните боклуци по улиците, заради стачката на служителите по чистотата. Властите пръскат отпадъците срещу зарази. Туристите се предупреждават да не минават в близост до струпани отпадъци.

За да се справи с кризата правителството е в готовност да изпрати части на армията, за да приберат тоновете отпадъци, които стоят натрупани по улиците на Атина и други градове. 

Протестът продължава вече 13 дни, а гръцкото правителство подготвя план Б за принудително връщане на стачкуващите работници по чистотата, в случай че не прекратят доброволно протеста си.

"Правителството няма да позволи общественото здраве да бъде подложено на риск", заяви пред журналисти говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос, цитиран от в. "Катимерини" и БТА.

Гръцките закони не предвиждат мобилизация на санитарните работници, която би позволила на правителството да ги върне принудително на работа, както направи по-рано при стачка на служителите в метрото и на моряците.

В Атина, която има над 2000 работници по чистотата на временни трудови договори, се е натрупал толкова боклук, че ще може да бъде разчистен едва към края на седмицата. Ситуацията е най-лоша в пристанище Пирея, където чистенето още не е започнало.

В някои райони на Пирея и в Солун местните власти са изпратили хора да обработят камарите от отпадъци с дезинфектанти.

Кметът на Солун Янис Бутарис бе на ръба на подписването на договор с частна фирма за събиране на тоновете отпадъци, натрупани по улиците. Той се отказа от плановете си, след като протестиращите работници се съгласиха да почистят града до края на седмицата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини