Московски съд призна за виновни 5-ма за убийството на Немцов

Московският окръжен съд призна за виновни 5-та подсъдими по делото за убийството на опозиционера Борис Немцов. Присъдата обаче ще бъде обявена другата седмица.

Съпредседателят на партията РПР-ПАРНАС и депутат от областното законодателно събрание в Ярославъл, който беше яростен критик на Владимир Путин, беше застрелян в центъра на Москва на 27 февруари 2015 г.

Сред осъдените е соченият за физически убиец на Немцов - чеченецът Заур Дадаев, съобщиха руските медии. Той е обявен за виновен от 10 съдебни заседатели, но двама са преценили, че е невинен. 

Останалите подсъдими са Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. Според разследването Бахаев е снабдявал съучастниците си с информация и е трябвало да ги укрие след убийството. Ескерханов пък следил за маршрута на Немцов. 

Съдът сметна за доказано, че в края на септември 2014 година петимата са приели поръчка да убият Немцов срещу възнаграждение не по-малко от 15 млн. рубли. В зависимост от степента на участие в престъплението те може да бъдат осъдени на продължителен затвор, включително доживотен. 

Разследването за поръчителя на убийството на Немцов продължава в отделно дело. Според следствието това е Руслан Мухудинов, който е обявен за международно издирване през ноември 2015 г., след като му беше повдигнато задочно обвинение. Той е приятел и бивш шофьор на зам.-командира на батальона "Север" Руслан Геремеев. Близките на Немцов се опасяват, че поръчителят никога няма да бъде открит. 

Немцов беше първи вицепремиер при президента Борис Елцин през 90-те години, но след като изпадна в немилост при наследника му - Владимир Путин, стана  опозиционер и атакуваше правителството за икономиката, корупцията и участието във войната в Украйна.

Путин обаче определи убийството му като политическо и позорно.

Тази година, на датата от покушението, 15 000 души се събраха на шествие в памет на Борис Немцов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини