Естония поема председателството на Съвета на ЕС

Естония поема от утре официално председателството на Съвета на Европейския съюз, предаде БТА.

Събитието бе отбелязано снощи с концерт в стара електроцентрала в столицата Талин. Присъстваха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Гордеем се с днешното събитие, коментира пред журналисти естонският президент Керсти Калюлайд.

Тя отбеляза, че не всичко е готово, защото заради отказа на Великобритания да председателства Съвета на ЕС покрай решението да напусне Общността, Естония (както и България от 1 януари догодина) оглавява институцията половин година по-рано от предвиденото.

Калюлайд определи като голям приоритет за Естония укрепването на Шенген и добави, че нейната страна не се страхува от Русия, защото е в НАТО.

Доналд Туск заяви на официалната церемония по откриването на председателството, че Естония е пример в трудния процес на декомунизация.

ЕС доказа, че е всичко, което сме се надявали да бъде - мир и свобода, и избор, за който не съжаляваме, посочи естонският премиер Юри Ратас.

Е-управлението стана визитка на страната

Постиженията в електронното управление са днешната визитка на Естония и това е тема, която присъства постоянно в разговорите с политици и предприемачи.

Само въвеждането на електронния подпис в личните карти на естонците пести на държавата с население от 1.3 милиона души по два процента от брутния вътрешен продукт на година. Информационните технологии осигуряват седем на сто от БВП на Естония.

Нямаме магистрали и не сме свикнали да управляваме автомобил с висока скорост, пояснява президентът Калюлайд. Но добавя, че аз сметка на това всички естонци имат "висока кибернетична хигиена".

Естония започва първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на миналия век, а днес е водеща сила в тази посока и е готова да споделя опита си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини