Пътна полиция: 18 000 нарушения на пътя само за седмица

Само миналата седмица Пътна полиция е засякла 18 000 нарушения в страната. За сравнение - преди два месеца те са били между 10 и 13 000.
Обяснението е засиленият трафик в летния сезон, коментира пред БНТ началникът на КАТ комисар Бойко Рановски.

Той подчерта, че месеците юни, юли и август са най-рискови за катастрофи и за последните три години през летните месеци са загинали по 200 души. 

Почти 4300 автомобила са с прекратена регистрация заради неправоспособни водачи от началото на годината, съобщи още Рановски. 180 000 фиша за превишена скорост пък са издадени за първото полугодие. 

Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища.

"Всички налични полицейски сили, които са на смяна, са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен", коментира началникът на Пътна полиция. 

По повод катастрофите по магистралите и "Тракия" и "Хемус", които станаха в дъждовната неделя, той открои като причина не само лошото време, но отново засиления трафик. 

"В допълнение на закона от януари тази година ясно е разписано само в кои случаи може да се ползва аварийната лента и в кои случаи може да се спира в нея. За съжаление, все още има водачи, които не спазват законодателството и не се съобразяват с правилата. Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите и несъобразяване със съответните разпоредби", каза още комисар Бойко Рановски. 

За тази вечер е планиран национален протест "Да спрем убийствата на пътя". Очаква се на шествие да излязат хората в шест града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра. Организатори са вдовиците на двамата мъже, единият от които служител на "Автомагистрали", които загинаха на "Тракия" преди няколко месеца.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини