Сините каски остават в Кипър

Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, насърчаваща кипърските гърци и кипърските турци да се придържат към ангажиментите за повторно обединение на средиземноморския остров след провала на преговорите между двете страни този месец, съобщава Reuters.

Съветът за сигурност удължи с още шест месеца, до 31 януари 2018 г., мандата на международните мироопазващи сили в Кипър.

В резолюцията се подчертава твърдата убеденост на генералния секретар на ООН, че отговорността за намиране на решение на кипърския проблем се пада на самите кипърци.

Във връзка с това в нея се посочва, че неотдавнашната конференция за Кипър в шивейцарския курорт Кран Монтана "не е донесла като резултат трайно, цялостно и справедливо решение на проблема за острова, основаващо се на двузонална, двуобщностна федерация при политическо равенство между двете страни, както това е поставено в съответните резолюции на ООН".

Съветът за сигурност приканва страните да съхранят ангажимента за уреждане на проблема и изтъква, че настоящата ситуация на острова не може да се запази повече в този си вид.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини