Успение Богородично в Бачковския манастир (Програма)

Манастирското братство и игуменът на Бачковския манастир приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на светата обител на 15 август. Ето и програмата за празненствата:

Начало - 14 август, 19:00 ч., с 9-ти час с малка вечерня; 19:00-20:00 ч. междучасие – почивка; 21:00 ч. начало на всенощното бдение:

- повечерие с Велика вечерня, на вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир

- около 23:00 ч. петохлебие

- около 24:00 ч. начало на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира

Пред портите на светата обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за български народ. След това литията се връща в храма.

- около 4:00 ч. сутринта на 15 август започва света литургия за празника

- около 7:00 ч., след литургията, в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник

- в 12:00 ч. ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника

- в 18:00ч. вечерта ще се отслужи Велика вечeрня

Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от сутринта ня 14 август до вечерта на 15 август, докато има посетители. Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България.

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.
 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Малкия Ролекс
    0 0
    00:45, 15 авг 2017
    а в Станимака поп Ганчо и попадия Алчнотия организирали празненства, музики и танци. Ще има и конски надбягвания в центъра с препятствия. Щели да черпят за успешната година, и за запазването на почетното гражданство на попчето, благодарение на купени общински съветници и други подобни.
Последни новини