Британски учени получиха петоъгълен снягж

Британски учени от Юнивърсити колидж са получили тънък слой лед, в който молекулите на водата образуват правилни петоъгълници, а не шестоъгълници. Според изследователите досега не е било постигано нещо подобно.

Подробности за разработката ще бъдат публикувани в Nature Materials, съобщи Лента.ру.

В рамките на изследването учените са получили свръхтънък слой лед на метал. За целта специално подготвена медна повърхност е била изстудена до минус 172 градуса по Целзий и обработена с водна пара.

В резултат на тази обработка на повърхността се е образувала ледена структура с дебелина един атом и широчина около един нанометър. С помощта на сканиращ тунелен микроскоп и инфрачервена спектрометрия изследователите са установили, че веригата се състои от петоъгълници, на върховете на които има молекули вода.

Теоретичен анализ е показал, че петоъгълниците се образуват в резултат на взаимодействие на водата с металната повърхност.

Според учените формирането на ледени кристали играе важна роля в биологията и науките за атмосферата. Новите резултати ще позволят по-добре да се разбере как замръзва водата с различните примеси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини