Изложбата на Пикасо - безплатно преди закриването й

Първата изложба на Пабло Пикасо у нас "Аз не търся. Аз намирам" може да бъде видяна безплатно няколко дни преди нейното закриване в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, съобщиха организаторите на изложбата. Свободният достъп до изложбата е на 13, 14 и 15 март.

Експозицията включва 71 оригинални творби на Пикасо, 11 керамични копия и 24 негови фотографии, заснети от Люсиен Клерг, събрани на едно място за първи път в света. Изложбата отбеляза няколко рекорда в културния живот на страната. Тя оглави класацията за най-скъпо застрахована изложба, правена досега в България, като оригиналите бяха обезпечени за милиони евро.

"Аз не търся, аз намирам: Пабло Пикасо" е видяна и от рекорден брой посетители. За трите месеца от откриването досега изложбата е посетена от 42 254 души, като до 15 март, когато изложбата ще бъде официално закрита, се очаква броят на посетителите да достигне 50 000.

Първата голяма изложба на Пабло Пикасо в България премина и с рекорден брой съпътстващи събития. През декември, преди официалното откриване на голямата изложба, в институт "Сервантес" бе представена изложбата "Пикасо- непознатият", която събра за първи път на едно място творби на Пикасо, притежание на български музеи и колекционери, и разкри малко познати за широката публика страни от творчеството му - опитите на маестрото като калиграф, илюстратор и автор на литературни текстове. За за времето от 15 декември 2008 г. до 10 януари 2009 година изложбата бе посетена от над 600 души.

Успоредно с откриването на "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо", в Национална галерия за чуждестранно изкуство стартира и изложба на плакати "В същото време на друго място", която представи международна селекция на плакати от другите текущи изложби на Пикасо по света. Съвместно с филмотечно кино "Одеон" и Дома на киното в периода 23 декември - 3 февруари се провеждаха прожекции под надслов "Пикасо вторници", които представяха документалните филми "Мистерията Пикасо" и "13 дни от живота на Пикасо" и биографична драма "Да устоиш на Пикасо".

Организаторите представиха още едно непознато лице на маестрото - това на сценограф. В Дома на киното имаше прожекции на две филмирани едноактни балетни постановки на Парижката опера със сценография и костюми на Пабло Пикасо: "Синият влак" и "Тривърхата шапка". Филмът е озаглавен "Пикасо и танцът" и разкрива страстта на маестрото по сценографията.

Вдъхновени от творчеството на маестрото, визуалистите Борис Мисирков и Георги Богданов, представиха монументална фотоскулптура, озаглавена "Разтоварването", която представи скритата машина зад изложбата на Пикасо, в която главни роли поеха куратори, организатори, пилоти, товарачи, застрахователи, гипсаджии, реставратори, шофьори, разпоредители, охранители... Фотоскулптурата бе изложена в институт "Сервантес" от 3 до 28 февруари и привлече над 450 души.

Специално за изложбата в София на 20 февруари пристигна именитият френски фотограф Люсиен Клерг, имал щастието не само да познава маестрото, а да бъде неговият любим фотограф. Клерг участва в среща-разговор в Червената къща, озаглавена "Моят приятел Пикасо", където пред претъпканата зала разказа личните си спомени с Дон Пабло, за неговия творчески процес и начин на живот.

На 15 февруари приключи конкурсът, организиран съвместно с Национална художествена академия, "Малки графични форми" на тема Пабло Пикасо в България. Конкурсът приемаше както свободни, така и буквални интерпретации на темата. Наградата за победителя от конкурса се осигурява от Мобилтел и тя е посещение в Барселона, където ще могат да бъдат разгледани художествени музеи. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини