Изложба представя творчеството на асеновградчанина арх. Боян Чинков

Документалната изложба „Модерни времена/Творчеството на архитект Боян Чинков в Асеновград“ ще бъде открита на 18.09.23 г. (понеделник) от 18.00 ч. в Цар Симеоновата градина в Пловдив.

Авторът е знаково име в историята на българската архитектура.

Завършил през 1925 г. висшето техническо училище в Берлин, той започва частна архитектурна практика в Асеновград и през изключително продуктивния си творчески живот построява над 100 сгради в районите на Пловдив, Родопа планина и Тракия.

Изложбата представя в снимки и колажи част от неговите най-известни творби в Асеновград. Някои от тях - загубени във времето, други - щастливо запазени, даващи облика на града в наши дни.

Запознаването на пловдивската аудитория с творчеството му ще допринесе за утвърждаването на твореца като майстор на архитектурния модернизъм, обединяващ арт деко, тенденциите на Баухаус и отиващия си сецесион, с вложени новите световни идеи и тенденции в архитектурата и строителството.

Експозицията ще е ситуирана на външни модули до фонтан „Деметра“ и ще може да бъде разгледана 01.10.23 г. (неделя).

Изложбата е реализирана от Сдружение „Станимашка фотографчийница“ - Асеновград и е част от проект, финансиран от Национален фонд Култура по програма "Социално ангажирани изкуства 22".

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини