Импровизации, свободно музициране и уникални концерти на фестивала за съвременни млади изпълнители в Пловдив

На неповторими импровизации, свободно музициране и уникални концерти ще станат свидетели пловдивчани на започващия днес в града първи музикален младежки фестивал за съвременни млади изпълнители от Европа. Нетрадиционни музикални форми и изпълнения на талантливи музиканти и млади композитори от Германия, Австрия, Белгия и България ще огласят Пловдив в продължение на три дни до неделя.

Почитателите на муцикалната импровизацията и свободно музициране ще чуят аранжименти на известни джаз-стандарти, оригинали и обработки на познати парчета от различни стилове в изпълнение на млади таланти като Александър Матюсън (пиано) и Клаас Краузе (китара), които ще свирят заедно с местни музиканти.

Първото издание на "Plovdiv Fresh Music Festival" стартира днес и ще продължи до 9 септември.

Събитието има за цел да стане „събор“ на талантливи млади музиканти и да "подгрее" програмата по повод спечелената от Пловдив титла за "Европейска столица на културата 2019".

Първият фестивален ден започва днес на Античния театър с голям концерт на световно известният Баварския младежки мандолинен оркестър.

Младите музиканти от Мюнхен пристигат за участие във Фестивала с финансовата подкрепата на "Гьоте – институт" в Германия.

На сцената на Античния театър ще звучат обичани класически произведения и ярки образци на съвременната и развлекателната музика.

Вторият ден на фестивала ще се проведе в Културен център „Тракарт“, на 8 септември.

В програмата са включени произведения на млади композитори от България и Германия, които ще концертират съвместно с музиканти-

възпитаници на Национална Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров” – София.

Закриването на "Plovdiv Fresh Music Festival" ще бъде на 9 септември в емблематичното за младите "Bee Bop Cafe", което ще събере пристрастените любители на джаза и стила "джем-сешън", с който ще завълши музикалвата вечер2

Организаторите имат амбиции събитието да се превърне в своеобразна нетрадиционна платформа за различни жанрове музика, която да внесе допълнителна „свежест“ в многоликия културен живот на най-стария жив град.

Мисията на "Plovdiv Fresh Music Festival" е да стане ежегодно културно събитие на Пловдив и Мюнхен за представяне на млади европейски композитори изпълнители.

Фестивалът се организира изцяло с дарения от пловдивски меценти.

Plovdiv Fresh Music Festival е идеен проект на Александър Матюсън, студент по композиция в Музикалната академия в Мюнхен, възпитаник на проф. Марина Капацинска, Национална Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров” – София.

Пловдивчани ще видят и се насладят още на творчеството на Максимилиян Цимерман- виолончело, бас китара и Феликс Бьонигк (мандолина, китара).

В артистичната атмосфера на галерията на художника Ангел Гешев, ще оживеят кратки джаз стандарти и импровизации на младите композитори и изпълнители и ще можете да зададете своите въпроси към тях, в артистична среда.

За радост на пловдивчани, няколко вечери „Arsenal of art” е сцена за изява на музикалния талант и творческите търсения на Александър Матюсън, Максимилиян Цимерман и Феликс Бьонигк, които чрез музиката скъсяват дистанцията между изкуството и човека и ни повеждат към нови ярки светове.

Plovdiv Fresh Music Festival е най-младият фестивал в рамките на Есенен салон на изкуствата Пловдив‘2017.
Фестивалът има за цел да бъде своеобразен „събор“ на млади и талантливи творци от цяла Европа, платформа за различни жанрове музика, която да внася допълнителна „свежест“ в многоликия културен живот на Пловдив.

ПРОГРАМАТА

8 септември, 19:00 ч. – “TERRA NOVA” в Културен център „Тракарт“, Пловдив.

В концертната програма са включени произведения на младите композитори от България и Германия Александър Матюсън, Максимилиян Цимерман, Светлин Христов, Клаас Краузе и Феликс Бьонигк, които ще концертират заедно със студенти по инструментално изкуство от Национална Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров” – София. Голяма част от произведенията включени в програмата са писани специално за фестивала и ще бъдат представени за първи път пред пловдивската публика.

9 септември, 21:00 ч. - Закриването на Plovdiv Fresh Music Festival ще събере пристрастените към джаза и джем-сешъна пловдивчани и гости на града в BeeBop Cafe. Почитателите на импровизацията и свободното музициране ще чуят аранжименти на известни джаз-стандарти, оригинали и обработки на познати парчета от различни стилове в изпълнение на младите таланти Александър Матюсън (пиано), Клаас Краузе (китара) заедно с местни музиканти. Вечерта ще завърши с отворен джем-сешън.

Цената на билетите е 10 лв. Продажба и на място преди концертите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини