Дуалното обучение набира скорост, в Асеновград първа е ПГ "Иван Асен II"

Професионалната гимназия е първата в Асеновград, където се осъществява дуална форма на обучение. Тя обхваща 13 ученици в специалността „Мехатроника“ и още толкова в „Електро обзавеждане на производството“. Това означава, че професионалното им обучение ще се осъществява паралелно – в училище и в предприятие, с което учебното заведение има сключен договор. Идеята е да се изпълнят очакванията на бизнеса за подготвени местни кадри, а не те да бъдат внасяни отвън. Младежите, които се обучават в 11 и 12 клас в дуална форма, ходят по два дни на училище и три на работа. За труда си те получават определен процент от минималната работна заплата в страната. Част от фирмите предоставят и стипендии, които са отделно от възнагражденията на учениците.

Сред гимназиите в областта, които през 2017/2018 осъществяват дуална форма на обучение, освен ПГ „Цар Иван Асен II“, са още ПГВАД „Христо Ботев“ – Пловдив (специалност „Мебелно производство“), ПГ по транспорт „Гоце Делчев“ – Пловдив (специалност „Автотранспортна техника“), ПГ по механотехника „Проф. Цв. Лазаров“ – Пловдив (специалностите „Приложен програмист“ и „Машини и съоръжения с ЦПУ“).

От тази учебна година в дуална форма са включени 17 нови професии. Съгласно план-приема от септември близо 900 деца от 17 области в страната се обучават чрез работа за общо 29 професии в 29 професионални гимназии и паралелки.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини