Борисов пред Туск: България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“, защото отговаря на всички критерии за това. Това е подчертал министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Естония, цитиран от Правителствената пресслужба.

Премиерът е изтъкнал добрите макроикономически показатели и е отбелязал, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той е посочил също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП. Борисов е отбелязал и ръста на българската икономика, на инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса и значителния спад на безработицата, както и категоричната борба с контрабандата.

Министър-председателят е уверил, че България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз. „Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство“, е подчертал българския премиер.

По време на разговора с Доналд Туск българският министър-председател е посочил, че по отношение на политиката към Западните държави очаква ясна перспектива, а не празни обещания. „България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза“, е допълнил Борисов.

Пълна подкрепа за приоритетите на България е дал Доналд Туск пред българския премиер. „България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, така и за влизането в „чакалнята на еврозоната“, е заявил председателят на Европейския съвет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини