Разширението на пътя Пловдив – Асеновград - ключов проект по отношение на пътната инфраструктура

Към днешна дата 65% от ресурса на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е договорен, като над 1,5 млрд. лв. вече са в общините за изпълнение на различни проекти. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова по време на форум  на тема „Устройство на територията и жилищна политика“, който се провежда в рамките на XII-та Годишна среща на местните власти в Албена.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че 2018 г. ще е изключително важна и критична за изпълнение на оперативната програма, тъй като се очаква междинна оценка и анализ на индикаторите от изпълнението й. Оценката за изпълнението на ОПРР ще е свързана с адаптиране на процедури, дискусии за промени в програмата и пренасочване на средства по мерките.

От началото на работата на правителството е постигнато много в редица сектори, отбеляза заместник-министърът. По отношение на пътната инфраструктура тя даде пример със стартирането на ключови проекти като уширението на пътищата Бургас - Слънчев бряг и Пловдив - Асеновград.

Всички сгради със сключени договори и осигурено финансиране от Българската банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще бъдат завършени през следващата година, каза още зам.-министър Николова. Всички нови заявления, които към настоящият момент са подадени, но са с отказ от финансиране, ще са обект на дебат в Народното събрание за бъдещето на програмата, допълни тя. Според нея ще бъде направен анализ за изпълнението на програмата до момента, като ще бъдат отчетени всички контролни механизми. „Търсим всички възможности, за да защитим програмата като социален елемент и подпомагаща хората. В рамките на ОПРР също има мярка за саниране на многофамилни жилищни сгради, затова големите общини бенефициенти и по-малките 28 през следващата година ще могат да кандидатстват за европейско финансиране. Държавата има своя ангажимент и програмата бе първата стъпка. Сега е нужно да намерим механизма за продължение на тази мярка“, отбеляза още заместник-министърът.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини