Бюджет 2018 влиза в Парламента

Държавният бюджет за 2018 година влиза днес в Парламента на първо четене.

Според разчетите в най-важния финансов закон се предвижда догодина икономиката ни да порасне с 3,9%,  а безработицата да намалее до 6,2%. Заради поскъпването на храните и горивата прогнозната заложена инфлация е 1,6%

Бюджетът предвижда за догодина увеличение на редица социални плащания и увеличение на парите за образование. С 490 млн. лева се увеличават парите към МОН в новия бюджет, спрямо планираните за 2017 г.

500 млн. лева повече са разчетите за здравеопазване, а най-сериозното увеличение ще е в социалната сфера, където са планирани 740 млн. отгоре. В Бюджет 2018 г. е заложено хората с най-ниски доходи да получават 510 лв. минимална работна заплата от 1-ви януари, като според плана, тя трябва да нарасне поетапно до 2020 година на 610 лева. С 3,8 % от следващото лято ще растат и пенсиите. Промяна ще има при пенсионното осигуряване от 2018 година-възрастта на жените, които могат да излязат в пенсия ще се увеличи с два месеца, а мъжете ще се пенсионират по възраст с месец по-късно от сега. И двата случая с два месеца расте и необходимия пенсионен осигурителен стаж.

Друга социална промяна касае безработицата. Безработните от догодина ще получават с 1,80 лв.повече обезщетение от държавата, като то ще е вече 9 лева.

Увеличение се предвижда и при отглеждането на дете от 1 до 2 -годишна възраст. През втората година на майчинството майките ще получават 380 лева, като повишението е с 40 лева.

С 400 млн.лв. са повече парите, които са предвидени да влязат в НЗОИК, като по-голямата част от тях ще отидат за нови клинични пътеки.

Отгоре са и сумите за МВР и Военното министерство.

Планираните за 2018 година харчове са в размер на 39 млрд.лева. Това е с около 3 млрд. лв. повече от очакваното през настоящата година. За бюджетните служители са заделени отгоре 550 млн.лева.

След гласуването на бюджета, се очква  примера Бойко Борисов да обяви официално името на новия министър в Кабинета си, който ще отговяра за здравеопазването в Правителството. Очаква се това да е дългогодишният заместник-министър на финансите и председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Кирил Ананиев.

Цветан Цветанов вече потвърди, че новият здравен министър няма да е лекар.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини