От днес започват Коледните пости

Никакво месо и животински продукти не трябва да употребяват от днес миряните, които са решили да спазят тежките Коледни пости. Те започват от 15-ти ноември и приключват на 24-ти декември - Бъдни вечер. Вчера, на Филиповден, бе заговяването и последния ден, в който можехме да ядем месни ястия. От днес нататък през следващите 45 дни не се разрешават нито яйца и сирене, нито мляко. Но постите са дълги, а през декември има и много празници, затова е разрешена рибата на Никулден, припомни отец Никола от църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково.

Рождественски пости, които са по-популярни като Коледни, са последните от четирите дълги пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък. В началото им - от 15 до 22 ноември се спазва строг пост. От 23 ноември до 19 декември е позволено вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

Във времето от 20 до 24 декември отново спазваме строг пост. В това време се яде само растителна храна с олио. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември - вече може да се блажи - т.е да се хапва месо и млечни продукти.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, като заветът за смирение и прошка. Затова се казва: Пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце.

За други постите са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

 В периода на тежките пости са забранени и венчавките.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини