Джан Димитров вдигна купата на областния управител в математическия турнир „Перперикон”

    Джан Димитров от Езиковата гимназия „Хр.Ботев” в Кърджали вдигна купата на областния управител в ХVII Областен турнир „Перперикон”. Отличието бе връчено от губернатора Никола Чанев при тържественото награждаване на първенците в състезанието, което се проведе в Актовата зала на гимназията. Областният управител подчерта,че не е важно да бъдеш само добър математик,но трябва да бъдеш и добър човек.Призна ,че е срещал трудности в училище с математиката и изрази удовлетворение,че толкова млади хора се справят с науката на науките.

     Дванадесетокласникът Джан Димитров бе приет заради отличните оценки и за студент във Висшия университет по застраховане и финанси-София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Варненския икономически университет.

     Общо 900 ученици от 3 до 12 клас се включиха тази година в турнира. Освен от общините от областта имаше участници от областите Хасково , Смолян, Стара Загора и Пловдив. Бяха дошли млади математици чак от Свищов.

      Тазгодишният турнир се проведе под патронажа на областният управител Никола Чанев. Председател на организационния комитет е  кметът инж.Хасан Азис. Оперативното бюро се оглавяваше от секретаря на секцията на Съюза на математиците Мария Митрева. Председател на журито бе проф. д-р  Сава Гроздев , зам.-ректор на Висшият университет по застраховане и финанси-София. Членове бяха проф.Генчо Стоицов от Пловдивския университет и доц.Росен Николаев  от Варненския икономически университет.

      Бяха наградени победителите по класове в турнира. Наградите връчиха областният управител, зам.-кметът Веселина Тихомирова, членовете на журито. Най-много грамоти и медали  отидоха в Димитровград.

      ВУЗФ, Пловдивския университет и ВУИ-Варна обявиха списъци с приети за обучение призьори от състезанието.

      За Кърджали бг вести проф.Сава Гроздев сподели, че турнирът в Кърджали не отстъпва на най-реномираните състезания в страната. Той припомни, че това е инициатива на математичката Златка Стоянова и директорката на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова.

    В семействата си много от децата в областта говорят на майчиния си език. Чрез математиката те се изявяват и се чувстват пълноценни в общуването, каза математикът. Той подчерта, че някои от условията в задачите били съобразени със смесения характер на населението в региона. Целта е подобряване на самочувствието на младите хора.

    Проф.Гроздев сподели, че е имал разговор с кмета на града инж.Хасан Азис. Градоначалникът споделил, че турнирът не се отразява подобаващо в медиите. В предишни години награждаването е било в Дома на културата с програма. Кметът Хасан Азис е казал още, че е готов да спонсорира наш отбор от математици за участие в международни олимпиади. Бил обсъден опита на Димитровград. Тамошните математици получили подкрепа от общината и още от първия международен турнир се върнали с медали. Международните състезания са голям стимул. Убеден съм, че и учениците от Кърджали могат да се представят добре, заключи проф.Гроздев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мирослав
      0 0
      11:04, 26 ное 2017
      А кога ще публикуват решенията и резултатите?
    Последни новини