Веселин Топалов обявен за национално издирване

Шахматистът Веселин Топалов е обявен за общодържавно издирване. Това разкри бившият председател на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев, който съди Топалов за клевета.

Делото тече през последните 2 години, като бившият световен шампион не се явява на заседанията. Сменени са му били трима служебни защитници и не е бил открит на известните му адреси в България и Испания, твърди Сергиев.Поради това след последното заседание на 23 ноември съдията от Софийския районен съд е постановил Топалов да бъде обявен за общодържавно издирване без задържане. Това означава, че властите трябва да намерят шахматиста, за да му връчат призовка.

„Той твърди, че аз съм бил един от най-долните доносници вДС, с което аз никога не съм имал нищо общо”, припомни Сергиев пред NOVA причината да съди Топалов. Последният отправи твърденията си за агентурното минало на бившия председател в отворено писмо от 2015.Оттогава насам Сергиев успя да осъди за клевета мениджъра на Топалов, Силвио Данаилов, който го наследи начело на федерацията.  

Обвиненията между двамата се редуват, като най-напред Сергиев упрекна Данаилов, че е участвал в злоупотреби с държавни средства за мними турнири. Впоследствие Данаилов обяви, че предшественикът му е „платен” от Русия и международната федерация ФИДЕ.

Именно за тези недоказани твърдения той бе осъден да плати 1500 лева държавна такса за клевета. 

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини