6 научно подкрепени средства за по-добро психично здраве

Всяка година правим новогодишни обещания. Обикновено те касаят здравето ни: да започнем диета, да започнем да спортуваме или да ограничим пиенето. Но как стоят нещата с психичното здраве?

Психичното здраве е жизненоважно за живота ни: как общуваме с любимите си хора, доколко продуктивни сме на работа, как се чувстваме, когато сме сами. Предлагаме ви 6 подкрепени от науката медоти за подобряване на психичното здраве през 2018.

1. Спрете диетите

Плановете на много хора включват строги забрани и ограничения, най-вече касаещи приема на калории. Съществуват обаче доказателства, че подобни новогодишни обещания няма да доведат до загуба на килограми. Най-често диетите водят до качване на килограми в дългосрочен план.

Хората, които не харесват тялото си, избягват социални събирания, физическа близост и упражнения. Те често страдат от депресия и тревожност или други психични проблеми. Самобичуването не ни прави по-слаби, а само по-нестабилни психически.

Понякога хората напълно се отказват от живота, докато не постигнат идеалното тяло.

Тези които приемат телата си, такива каквито са, се радват на по-добро психично здраве, по-добра сексуална функция, и по-щастливи, романтични взаимоотношения. Ако целта ви е по-добро психично или физическо здраве, спрете да се фокусирате върху килограмите си и вместо това се научете да приемате себе си такива, каквито сте.

2. Яжте броколи

Колкото повече научаваме за връзката между червата и мозъка, толкова повече доказателства се появяват за ролята на хранителните вещества в психичното здраве. Хората, консумиращи повече плодове и зеленчуци е по-малко вероятно да изпаднат в депресия.

Подобряването на диетата (баланс между зеленчуци, плодове, зърнени храни и протеини) може да подобри и психичното здраве и качеството на живота. Консумацията на листни зеленчуци от семейството на броколито може да забави упадъка на конитивните функции.

3. Присъединете се към някоя група

Социалната изолация е по-добър предиктор за ранна смърт, отколкото диетата или физическите упражнения, и в това отношение е сравним с пушенето на цигари.
Създаването на нови социални връзки подобрява психичното здраве. Включването в редица позитивни социални групи, ни помага да се справим със стреса и е свързано с по-малък риск от депресия и безпокойство.
Ако имате куче, започнете да посещавате местния парк за кучета. Ако харесвате настолни игри или игри на карти, защо да не потърсите групи на хора със сходни интереси близо до вас?

4. Раздвижете се

Ясно е че повечето хора се старят да избегнат това новогодишно обещание. Не го правете! Спортът е най-ефективният метод за облекчаване на депресията и тревожността, подобряване на сексуалната функция и познавателните функции.

Няма значение дали просто се разхождате в задния си двор или участвате в маратон – всякакъв вид физическа активност е от полза. Придържането към плана може да се окаже трудно. Открийте дейност която ви прави щастливи и подобрява социалните ви контакти.

5. Намалете времето пред екрана

Как да намерите време за физическа активност? Намалете времето пред екрана.

Това не означава да се откажете от любимото си предаване, но продължителният престой пред екрана влошава качеството на съня и води до депресия. Времето пред телевизора трябва да е част от щастливия живот, а не негов заместител.

6. Потърсете помощ, ако е нужно

Толкова често обгръщаме психичните проблеми с пелерината на невидимостта, крием ги от погледите на другите и се самозалъгваме, че ще успеем да се справим сами.

Истината е, че понякога се нуждаем от помощ. Да я потърсим, е умно решение.

 В крайна сметка трябва да избирате цели, които действително отразяват кои сте и какво искате. Разделете ги на отделни стъпки ( кога, къде и как), този начин увеличавате шансовете си за успех.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини