Българска Коледа на Златния рог, Ердоган и Борисов режат лентата на Желязната църква

    На 7 януари,когато голямата част от православния свят отбелязва Коледа по стар стил българите се стичат в Истанбул по радостен повод.След шест години реставраторски и строителни дейности е завършен ремонтът на Желязната църква „Св.Стефан”. 120 години след освещаването й тя ще бъде открита от президента на Р Турция Реджеп Таип Ердоган и българският премиер Бойко Борисов. Църковната служба ще бъде от 10 часа, а официалната церемония от 11,00 часа.

    По традиция българите в Истанбул посрещаха Бъдни вечер на вечерна молитва в храма „Св.Иван Рилски” в Българската екзархия. Нашенци, населяващи мегаполиса наброяват около 400 души и живеят много сплотено. Те отбелязват заедно всеки голям православен празник. Центърът на духовен живот е комплексът на българската екзархия.Тук е Коледното дърво около което  се събират в новогодишната нощ.То е в специална зала за тържества,непосредствено до храма.

      В Българската екзархия   се изучава майчиния език, сподели за Кърджали бг вести председателят на църковното настоятелство Васил Лязе.Тук живеем свободно и всичките ни права са гарантирани,допълва той.Посочва ,че е изключително постижение реставрацията на българската светиня в Истанбул-храма „Св.Стефан” известен още като Желязната църква. Ремонтът се финансира основно от  Истанбулска община.Храмът е най посещавания туристически обект от българските туристи, затова и властите се стремяха ремонтът да бъде завършен в срок.

    Айя Стефан, както турците наричат храма е единствената желязна православна църква,оцеляла през вековете, подчертава Васил Лязе. Той е председател на Фондацията на Българската православна църква в Турция и заедно с посланик Надежда Нейнски са домакини на празничната церемония.

     Желязната църква е трикорабна базилика, чийто олтар е обърнат към Златния рог, а над притвора има 40 метрова камбанария.Тя струва на младата българска държава в края на ХIХ в. над 1 млн.франка.

      Теренът върху който е изграден храма е подарен от османския държавник княз Стефан Богориди през 1849 г. и се намира в истанбулският квартал Фенер.Същата година излиза султански ферман,който позволява да бъде изграден молитвен дом за българите.Там временно има дървена църква.Нов ферман от 1890 г.позволява на българската екзархия да има своя църква.Тя е осветена от екзарх Йосиф I на 08.09.1898 г.

    Проектирана е от арменеца Хавсел Азнавур.

    Заради нестабилният терен църквата е изградена от железни сглобяеми елементи,тежащи 500 тона.Главният архитект на реставрационните работи Фекрие Булунмаз отбелязва,че храмът е издържал 120 г. и след ремонта ще може да издържи поне още 100.

      За честването домакините на проявата канят общественици и държавници от България и Турция. Покани в Кърджали получиха областният управител Никола Чанев,председателят на местния парламент Раиф Мустафа,общински съветници.Сред поканените е и журналистът от сайта Кърджали бг вести  Георги Кулов, автор на изследвания на етническите и религиозни общности в България.

    Покани получиха и лидерите на изселническите организации на българските турци в Република Турция.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини