Наредба потвърди: Шофьорска книжка само при завършен 10 клас

След като през септември 2017 г. бе променен Законът за движение по пътищата, с което се въведе изискването за задължително завършен 10 клас за вземане на шофьорска книжка, сега МВР променя и Наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на автомобил, пише Дневник.

Използваният в подзаконовия нормативен акт термин е взет от Закона за предучилищната и училищата дейност, който е в сила от лятото на 2016 г. В него гимназиалното образования бе разделено на два етапа. Първият гимназиален етап е до 10 клас и сега вътрешното ведомство записва в наредбата, че за вземане на книжка се изисква "копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование".

Сегашното изискване за вземане на книжка в наредбата е за завършено най-малко основно образование, т.е. 8 клас. От септември досега има колизия между Закона за движение по пътищата и Наредбата. Според законодателството обаче в такива случаи се прилага нормативния акт с по-голяма сила, т.е. закона.

В средата на януари читател сигнализира "Дневник" с оплакването, че не са му върнали отнетите през октомври миналата година табели заради изтекла книжка. Причината за объркването сред шофьорите дойде след две близки по време изменения на закона. Първо бе решено шофирането с изтекла книжка да се приема за шофиране без книжка, което се наказва със сваляне на регистрационните табели. По-късно управляващите размислиха и след предложение, дошло от парламентарната транспортна комисия, върнаха обратния вариант на закона - според който каране с изтекла книжка не се санкционира толкова строго.

Но и в случая нямаше законов проблем, защото правилото е, че промените не важат с обратна сила и след като са отнети табели по един действащ закон и след това той бъде променен, те не се връщат, защото не се отменя санкцията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Дж
    Джемил
    15 0
    17:45, 10 фев 2018
    Ха така -ред да има .Сега да се продадат малко дипломи ,че да има какво да ядат и директорите на училищата ....Да няма да цокат само ДАИ ....
    Един познат от Кърджалийско ,изселил се в Турция преди 26 години -Си взе свидетелство за управление .....
    При условие че не знае български .....

    Как ли ? незнам отговорете вие от ДАИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    14 0
    18:21, 10 фев 2018
    Пазара на дипломи без бандерол процъфтява!
  • 3
    Ге
    Георги
    17 0
    18:34, 10 фев 2018
    Че те манговците не ходят на училище....учителите просто пишат присъствие и оценки,само и само да си вземат заплатата и да не съкращават щатове...те това си е обществена тайна.... и средно специално да изискате пак ще има неграмотни и недъгави управляващи мпс от черния етнос....всичко е сбъркано в тая държава.....трябва коренна промяна и то ----- ОТ ГОРЕ НА ДОЛУ по етажите !.....
  • 4
    Ку
    курти
    14 0
    19:24, 10 фев 2018
    А какво правим с тези които нямат 10ти клас а вече имат книжки?
  • 5
    Ст
    Странен
    2 0
    00:17, 11 фев 2018
    Хората са ти го написали в последното изречение. Измерване на закон не важи с обратна сил
Последни новини