Асеновград чества Освобождението

Изображение 1 от 4

    Честването на Националния празник в Асеновград започна с панихида в памет на загиналите за освобождението на България и поднасяне на цветя на гроба на прапоршчик Вишняков в храм „Свeти Димитър”. Заупокойна литургия за загиналите и отдали живота си за нашата свобода отслужи архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан и свещеници от асеновградска духовна околия. Цветя на паметника положи кметът д-р Караиванов, както и народният представител от Асеновград Манол Генов, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, общински съветници, културни институции, неправителствени организации и граждани.

    Празникът продължи на централния площад, където бе построена почетна рота от военно формирование 24490. Строят прие зам.-командирът на поделението подполковник Красимир Ташев. Националния флаг бе издигнат под съпровода на химна на България. Тържественото слово за празника към всички асеновградчани отправи кметът на общината Емил Караиванов.

    Програмата на площада завърши със спектакъла „Майка България” в изпълнение на фолклорен ансамбъл„Тракия”.

    В ранния следобед градоначалникът ще бъде специален гост на откриването на обновената историко-етнографска сбирка на село Избегли в местното читалище по случай 140 г. от Освобождението на България.

    От 17:00 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов” ще се вие празнично хоро с Виевската фолк група, което ще завърши с празнични илюминации.

    Източник: asenovgrad.net

    Коментари в сайта

    Последни новини