Toyota обяви, че е създала най-ефикасния двигател

Макар автомобилната индустрия да се насочва все по-усилено към електрическото задвижване, двигателите с вътрешно горене все още има какво да предложат. От Toyota например обявиха, че са създали рекордно ефикасен двигател, съобщава "Road Show".

Официалното име на двигателя е Dynamic Force. Той е 2-литров 4-цилиндров бензинов агрегат с директно впръскване и комбинация от променливо управление на клапаните. Двигателят има променен ъгъл между клапаните и подобрен процес на изгаряне.

Въпросният процес е толкова подобрен, че според Toyota това ще бъде най-термично ефективният 2-литров бензинов двигател на пазара и ще е с 40% по-ефикасен в стандартна кола и 41% в хибрид.

Двигателят може да променя режима си на работа в движение и да се нагажда според натоварването и желанието на шофьора. Подобрена е и системата за улавяне на топлината, като са намалени загубите на енергия в охлаждането и изпускателната система. Леглата на клапаните са изработени с лазерна прецизност, като са намалени и загубите от триенето.

Двигателят развива 169 к.с., като има постоянно увеличение на въртящия момент до максимума на допустимите обороти. От Toyota казват, че в момента двигателят покрива всички изисквания за вредни емисии, като очакванията са, че ще се справи и с бъдещите изисквания през следващите няколко години.

Паралелно с двигателя Toyota представя и нова хибридна система. Тя използва двигателя, който е комбиниран с по-малък акумулатор, който обаче може да се използва с по-голяма мощност при ускорение и е с оптимизирана система за подобрение на разхода.

Компанията е разработила и нова 6-степпенна механична предавателна кутия. Тя е по-малка от предшественика си и с близо 7 кг. по-лека. От Toyota казват, че това е една от най-малките механични трансмисии на пазара, като има и софтуер, който изравнява оборотите на двигателя при смяна на предавка.

Toyota планира да започне да използва новите разработки още тази година. Плановете на компанията са те да са инсталирани на 80% от автомобилите с марки Toyota и Lexus в САЩ, Европа, Китай и Япония в рамките на следващите 6 години.

Първата кола, която ще използва новия двигател, е Corolla iM. Новата разработка ще бъде основа и за още множество версии двигатели и предвателни кутии.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини