Гордост: Българска ученичка спечели бронз от олимпиада по математика в Тайланд

Десетокласничка от Свищов се завърна преди дни от Банкок, Тайланд, където участва в олимпиада по математика. Любомира Димитрова от СУ ”Николай Катранов” спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна олимпиада- възрастова група X-XII клас.

Във финала участваха 1200 състезатели в различни възрастови групи, спечелили медал в квалификационния кръг на олимпиадата.

Постижението на Любомира е впечатляващо, тъй като тя се състезава в последната възрастова група - Senior Secondary (X-XII клас), независимо, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са ученици в математически гимназии.

Задачите били изключително тежки. Любомира трябвало да се справи с 30 задачи в 5 области - логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задачи на английски език и с време за решаване едва 120 минути.

Българската ученичка била специално поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена реч от името на всички състезатели към организаторите на олимпиадата.
В момента Любомира се подготвя за участие във финала на Международния конкурс по математика и проектиране MITE, който ще се проведе в Москва през април.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини