Разкриха мистерията на "извънземния" скелет от пустинята Атакама

При откриването на мумифицираните останки на 15-сантиметров хуманоид в минно градче в чилийската пустиня Атакама преди 15 години, спекулациите започнаха да се разпространяват като горски пожар. Скелетът, който бе продаден на частен колекционер в Испания, бе толкова странен, че дори бе споменат като потенциално доказателство за извънземен живот в документален филм.

Учени от Калифорния извлякоха ДНК от костите на мумията и сглобиха истинската трагична история на хуманоида, познат като Ата. Вместо посетител от друг свят, Ата се оказала преждевременно родено момиче, които починало веднага след появата си на бял свят, с редица мутации, оформили необикновеното и тяло.

Останките на Ата били открити през 2003 в Ла Нория, старо минно градче, според различни свидетелства увити в бял плат с виолетова панделка. Скелетът е забележителен по множество причини. Макар висок едва 15 см, той носел характеристиките на 6 до 8-годишно дете. Вместо обичайните 12 чифта ребра, Ата имала едва 10. Главата и била издължена и с конусовидна форма.

Любопитните останки привлякоха вниманието на Гари Нолан, професор по микробиология и имунология от Станфордския университет в Калифорния, който предложи да ги изследва. През 2013 той заключи, че Ата е човек, но причината за тежките деформации бе неясна.

Сега Нолан и колегите му публикуваха анализите върху генетичния състав на Ата. От ДНК-то, извлечено от костите, било установено, че Ата е момиче. Поне 7 гена носели мутации, причиняващи тежки скелетни малформации или ускоряващи развитието им. Взети заедно те биха могли да обяснят размера на Ата, формата на черепа и напредналата възраст на костите и. Освен скелетните марформации, Ата вероятно е страдала и от вродена диафрагмална херния, сравнително често срещан животозастрашяващ дефект, при който диафрагмата не се развива правилно. По-нататъшните анализи открили, че ДНК-то на Ата, наподобява това на другите чилийци.

Откритието на мутации, състарили костите на Ата, би могло да помогне на пациенти със скелетни проблеми, като позволи на учените да разработят терапии или лекарства, ускоряващи заздравяването на костите в случай на инцидент или катастрофа.

Нолан вярва, че Ата е била мъртвородена или е починала веднага след раждането си, вероятно 40 години преди останките и да бъдат открити.

Оказва се, че историята за извънземни е всъщност история за огромна човешка трагедия. Жена родила бебе с малформации, което по някакъв начин било съхранено, а после продадено като странен артефакт. Оказва се, че това е човешко същество с необичайна генетична история, от която бихме могли да научим нещо, за да помогнем на други.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини