Предизвиканото раждане влияе върху здравословното състояние на бебето

Екип от водещи международни учени откри съществена връзка между медицинските интервенции по време на раждане, като секцио и предизвикване на контракции, и дългосрочното здравословно състояние на бебето.

Изследователите анализирали данните на 491 590 здрави жени и децата им, родени в Южен Уелс в периода между 2000 и 2008 година. Здравето на децата било проследено през първите 28 дни след раждането им, и след това до навършване на 5-годишна възраст.

Откритията сочат, че децата родени след предизвикано раждане, изкусвено усилване на контракциите или употреба на форцепс, са по-застрашени от жълтеница и проблеми с храненето.

Бебетата, родени със секцио се отличават с най-ниска телесна температура веднага след раждането.

Тези родени след спешно цезарово сечение са най-застрашени от метаболитни проблеми, сред които диабет и затлъстяване, през идните няколко години.

Рисък от респираторни инфекции, метаболитни разстройства и екземи е най-висок сред бебета, при чието раждане са били използвани каквито и да било изкуствени интервенции.

Целта на изследването била да установи дали има връзка между секциото и изкуствено предизвиканото раждане и здравословното състояние на детето през първите 28 дни и 5 години от живота му.

“Резултатите доказват, че рискът децата да развият краткосрочни или дългосрочни здравословни проблеми се увеличава значително, ако по време на раждането са били използвани каквито и да било медицински интервенции. В същото време научните доказателства сочат, че деца родени спонтанно, без медицински или хирургични интервенции имат по-малко здравословни проблеми”, казва професор Хана Дален от Университета Western Sydney.

Международния екип смята да проведе по-нататъшно изследване, за да потвърди откритията си, като включи по-широк кръг участници, удължи периода на наблюдение и разшири кръга на заболяванията, особено тези, проявяващи се след 5-годишна възраст.

Майките, участвали в първото изследване, нямали никакви здравословни проблеми, били на възраст между 20-35 години, не пушели, не вземали наркотици и родили между 37-41-та гестационна седмица бебе с нормално тегло.

Голяма част от тях били австралийки. За 55% от жените това било първо дете.

След анализиране на голям брой раждания учените установили, че:

- 88% от жените приемат болкоуспокояващи медикаменти по време на раждане

- при 43% се налага предизвикване на раждането и изкусвено усилване на контракциите по време на раждане

- 38% от жените имат спонтанно вагинално раждане, без медицински интервенции

- 11% се подлагат доброволно на цезарово сечение

- при 7% се налага спешно секцио след изкуствено предизвикано раждане

Професор Дален и екипът и от международни учени са автори на хипотезата за епигенетичното въздействие по време на раждане, която продължават да развиват и тестват.

Според тази хипотеза, вагиналното раждане дава възможност за формиране на здравословен микробиом, а стресът от нормалното раждане има важно въздействие върху епигенетичната модулация.

Твърде лекият стрес, например при секцио, и твърде силния стрес – при предизвикано раждане, имат негативно въздействие върху бебето.

Източник: scimex.org
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини