Заплатите в държавния сектор не трябва да се увеличават

Много инвеститори, включително чужди не вярват в стабилността на нашата икономика и трябва да ги убедим. Те мислят, че макар във Валутен борд страната ни ще успее да запази стабилността си, каза зам. председателят на НДСВ, депутат и бивш министър на финансите Милен Велчев пред БНТ.

Ако се сключи договор с МВФ това ще докаже, че България е стабилна, посочи Велчев. Според него трябва да се помисли дали да се увеличават заплатите в държания сектор - не става дума да бъдат намалявани, но замразени. Той посочи пример с Латвия, когато са изчаквали по-дълго, за да се вземат мерки и се е наложило понижаване на заплатите, последвано от сериозни брожения в страната.

По повод на вдигането на бариерата за изборни коалиции на 8% Милен Велчев отново посочи, че позицията на НДСВ е, че не може да се правят такива радикални промени в изборния закон само два месеца преди изборите. Той каза още, че юристите на жълтата партия ще подготвят документите за сезиране на Конституционна съд за новия изборен закон. Той изрази опасения, че ако решението на Конституционния съд бъде в тяхна полза след изборите, това ще създаде условия на нестабилност в страната.

Няма да има юридически последствия, защото решенията на Конституционния съд нямат обратно действие, но това би смутило легитимността на институциите, посочи Велчев. Той посочи, че в НДСВ очакват да видят политическите програми на партиите, за да оценят кои са им "враговете и приятели", в отговор на въпрос за това кой е най-големият враг на партията им. Велчев не скри, че имат сериозни различия с коалиционния си партньор БСП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини