Дните ще станат по-дълги заради глобалното затопляне

Промените в климата ще удължат дните до края на века, съобщи "Дискавъри", позовавайки се на германски учени.

Земната атмосфера има голяма роля за контролиране на въртенето на планетата ни. При смяната на сезоните високите ветрове се променят и добавят или отнемат милисекунди към дните всяка година.

Елфрун Леман от Свободния университет в Берлин и негови колеги сравниха моделите на ветровете за периода от 1982 г. до 2000 г. с компютърна прогноза за условията от 2071 г. до 2100 г.

Те установиха, че дните ще се удължат средно с милисекунда, ако въглеродният двуокис бъде двойно повече в сравнение с периода преди Промишлената революция.

Най-голям принос за това ще има явлението Ел Ниньо, което представлява влиятелни температурни колебания в тропическата част на Тихия океан. "След 2050г. Ел Ниньо ще се засили - каза Леман - Ел Ниньо увеличава движението на въздуха в горната тропосфера". От 1982 г. до 2000 г. е имало три силни феномена Ел Ниньо.

За 21 век прогнозите предвиждат около 50 Ел Ниньо. Всяко от тях може да забави достатъчно въртенето на Земята, за да се увеличи деня с милисекунда. Ефектът обикновено не се натрупва и изчезва с охлаждането на тихоокеанските води край Екватора.

Глобалното затопляне обаче ще увеличи и температурата на повърхностните води. Така това явление ще се среща все по-често.

"Земята е затворена система, така че ако нещо се промени в една част, друго трябва да компенсира - каза Джийн Дики от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. - Това са малки промени, няма да се наложи да пренагласяме часовниците си".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини