Арестуваха Сретен Йосич

Сръбският наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, бе задържан днес при спецоперация на сръбската полиция и прокуратура.

Йосич е задържан по обвинение в участие в убийството на собственика на хърватското списание "Национал" Иво Пуканич. Арестът е извършен по молба на хърватската полиция.

От полицията в Загреб твърдят, че тази информация са получили от свидетелските показания на един от участниците в престъплението. В момента Йосич се намира в следствения арест. Пуканич и неговият директор на маркетинга в изданието бяха взривени на паркинга пред редакцията на 23 октомври вечерта в центъра на Загреб.

Името на Сретен Йосич нашумя тези дни и в България след като сръбският наркобос заяви пред Окръжния съд в Белград в началото на този месец, че докато е бил в България е бил покровителстван от службите и от тогавашния главен секретар на МВР и сегашен кмет на столицата Бойко Борисов. Миналата седмица в Народното събрание бе създадена и парламентарна комисия, която има за цел да разкрие истината около твърденията на Йоца Амстердам.

Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос.

Йоца Амстердам бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари.

За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йосич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро.

До ареста му живееше в луксозна резиденция, разположена в най-престижния и скъп квартал на сръбската столица - "Дедине". Там се намират много дипломатически мисии и резиденциите на политическия елит на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини